Supermarkt honing
Honing is honing. Daar gelden in Nederland wettelijke regels voor en die regels bepalen wat als honing verkocht mag worden maar Amsterdamse honing is Amsterdamse honing. Laat daar geen misverstand over bestaan! Honing rechtstreeks van de imker heeft toch meer een eigen smaak. In supermarkten wordt bijna altijd buitenlandse honing verkocht omdat Nederland relatief een hele kleine honing producent is. Kijk dus goed op het etiket naar de herkomst van de honing en dat is meestal EU/niet EU. Maar om dat te zien moet je vaak goed kijken!
Honing bewaren
Pure honing kan in principe nauwelijks bederven. Er is zelfs honing teruggevonden in de oude Egyptische koningsgraven die nog volledig in goede staat was! Om aan regelgeving te voldoen staat er wel een houdsbaarheidsdatum op. Dit garandeert onder andere de nuttige bestandsdelen in honing. Doorgaans is dit twee jaar vanaf de datum van oogsten. Hierna nemen de enzymen geleidelijk af.
Honing kun je het beste bewaren bij een keldertemperatuur van ongeveer 12 graden Celsius. Bewaar honing dus niet in de koelkast. Verder moet je honing donker bewaren, aangezien licht het kristallisatieproces versnelt. Tenslotte is het belangrijk om honing luchtdicht te bewaren, omdat honing gemakkelijk vocht en geuren uit de buitenlucht opneemt.
Versuikerde honing
Echte honing versuikerd op den duur. Maar het versuikeren heeft niet in eerste instantie met ouderdom te maken maar met de samenstelling van honing. De hoofdbestanddelen van honing zijn glucose en fructose suikers. Honing met een hoog glucose gehalte versuikert sneller dan honing met een hoog fructose gehalte. Om de honing weer vloeibaar te maken, kun je de honing het beste verwarmen au bain-marie. Zet de honingpot in een pannetje met water en verwarm het water tot ongeveer 35 graden. Niet warmer want dan verliest de honing haar waardevolle enzymen en mineralen. Verwarm de honing absoluut niet in de magnetron!